Подршка +381 64 64 714 61

Е-пошта: info@zicka.rs

[yith_wcwl_items_count_srb]
[yith_wcwl_items_count_srb]

Студеничко вино

Историја Студеничких вина.
Почело је у 14. веку, када је цар Душан издао повељу којом манастиру Студеници поклања винограде у околини Александровца за “издржавање и све манастирске потребе”. Од тог времена, па до данашњих дана, ова вишевековна веза најдивније српске светиње и Жупе александровачке не престаје. Отуда решеност манастирског братства да управо ту, на том древном месту, након више од шест векова, обнови засаде винограда и тиме отпочне нову историју виноградарства. Имајући доследност за циљ и поштујући вековну традицију Студеничка братија, чувари наше мајке Цркве и највећег светила српском народу, -одабирају и саде Прокупац и Белу Тамјанику, старе аутохтоне српске сорте. Али за вино достојно историје и имена наше највеће светиње, потребно је много више од аутохтоних сорти. Поред савремене технологије, неопходно је и одговарајуће знање и умешност, која чини да у капљи вина, осетите све прохујале векове и чулима доживите историју. Ова симфонија најбољег српског грожђа, савременог знања и технологије са вековном монашком традицијом, јесте залог, гарант, квалитета студеничких вина.
ВИНО ХРИСОВУЉА
Хрисовуља је вино произведен од сорте Кабернет САУВИГНОН, ручним одабиром грожђа најзрелијих бобица које сазревају на јужним падинама брдашца Неготинске крајине.Однеговано је у храстовим бурадима 18 месеци са посебним третманом одлежавања вина на талогу што вину даје посебну свиленкасту ноту и комплексност. Вино је изузетно тамне-рубин боје, интензивног и вишеслојног укуса. У овом вину могу се осетити мириси и укус бобичавог воћа, ваниле и кафе. Због начина обраде и посебним квалитетом грожђа, високог садржаја алкохола у вину, Хрисовуља је вино са дугим потенцијалном одлежавања и сазревања у боци.
ВИНО 1186 КАБЕРНЕТ САУВИГНОН
ВИНО 1186 кабернет саувигнон је суво црвено вино. Тамно црвене боје са љубичасти одсјајем, постојаног мириса који плени и нарочито подсећа на
купину. Укус је вишеслојан, пун, текстуралан, дуготрајан и зачински, на укусу се осећа ванила и укус воћа. Сортнос: 95% Кабернет саувигнон и 5% Мерлот.

Најновије

No data was found
No data was found

Прокупац:
Студенички прокупац je чувар укуса и мириса жупског виногорја и манастирске традиције. Црвено вино нежнијег састава и посебног карактера, са мирисним нотама вишње и рибизле, разгаљујућег воћног укуса и краљевско рубин црвене боје. Слаже се уз све врсте меса.
РЕЧ BELA TAMJANIKA
Пуно вино, хармонично разиграног укуса уз дозу јединствене свежине, постигнуте задржавањем угљендиоксида, који се ослобађа током ферментације. Укус прате слаткасте мирисне ноте процветалих цитруса. Препознатљиве је зрело жуте боје коју допуњује нијанса зеленог чаја. Идеално се уклапа уз сваки омиљени оброк – од предјела до дезерта. Незамењиви пратилац посластица са орашастим плодовима.