Najlepše ikone u našem domu

media

Hram je mesto susreta Boga i čoveka, raj na zemlji, mesto u kome već vekovima traje neprekidno prinošenje najuzvišenjijih delatnosti ljudskog duha počev od ahritekture, crkvene poezije, muzike, pa sve do zidnog slikarstva i ikonopisa. Ako je svaka porodica crkva u malom, onda i smisao ikone na zidu, tom malenom kućnom ikonostasu, biva potpuno jasan – to je deo hrama u našem domu, mesto molitve i utehe, podsetnik na ono što treba da budemo, izvor svake snage i ukrepljenja. Zato je u istoriji našeg naroda posebno mesto zauzimala porodična ikona, kao najveća dragocenost, jer su se njome blagosiljali novi naraštaji i time zavetovali na čuvanje krsnog imena. 

Ikone koje treba da sadrži kućni ikonostas

Ikona prikazuje preobražen svet i preobraženog čoveka u slavi i Božanskoj blagodati, te se iz tog razloga za likove na ikonama, može reći da su svojevrsni duhovni portreti. Svaki dom bi, na svom ikonostasu, trebalo da ima duhovni portret: Hrista, Bogorodice i Svetitelja zaštitnika svoje porodice. Upravo te tri ikone i jesu osnova svakog porodičnog ikonostasa. 

Ovde se postavlja i pitanje mesta ikona u našem domu, koje je uvek aktuelno. PO MOGUĆNOSTI one treba da budu zakačene na istočnom zidu, jer kako to objašnjava sv. Vasilije Veliki: “Svi gledamo ka istoku za vreme molitve, ali malo nas je koji znamo, da kroz to tražimo drevni raj, koji je Bog zasadio u Edemu na istoku.” Međutim, ako nam to uslovi ne dozvoljavaju, ikona se može zakačiti i na bilo koji drugi zid.

U našoj prodavnici možete na jednom mestu naći najlepše ikone različitih dimenzija I tehnika izrade. 

Pravoslavna prodavnica - najlepše ikone u našoj tradiciji

1. Najčešća slava u Srba je Nikoljdan. Opšte je poznato da 19. decembra pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste. U velikom broju domova i ove godine zasijaće slavska sveća. Ovaj veliki dobrotvor podjednako je poštovan i u zapadnom i u istočnom svetu. Sveti Nikola se u nekim pravoslavnim zemljama slavi kao zaštitnik trgovaca, putnika, mornara. Pošto je mnogo darovao i na taj način činio veliku radost ljudima, smatra se da je legenda o Deda Mrazu proistekla na osnovu života Svetog Nikole. 

2. Sveti Jovan, Prorok, Preteča i Krstitelj, propovednik pokajanja, pustinjak i mučenik, zemaljski angel i najveći među rođenima od žene. Predstavlja jednu od najzastupljenijih krsnih slava u srpskom narodu i proslavlja se 20. januara, 7. jula (dan njegovog rođenja) i 11. septembra (dan njegove smrti).

3. Ni jedna ličnost nije toliko duboko utkana u svest i biće naroda kao ličnost Svetoga Save. Prosvetitelj, književnik, diplomata, Otac naroda, arhiepiskop Sveti Sava ne samo da se vezuje uz imendan školske slave nego je i vrlo česta krsna slava u srpskim pravoslavnim domovima. Na mestu gde su spaljene njegove mošti, na Vračaru, podignut je velelepni hram u slavu njegovog imena. 

4. Sveti Vasilije Ostroški, veliki čudotvorac čija su čudotvorna dela poznata i izvan granica Srpske Pravoslavne Crkve. Njegovo sveto telo u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, već više od trista godina. Ovaj čudesni svetitelj ima posebnu misiju – da bude pomoćnik i iscjelitelj svih nevoljnih i bolnih, koji sa verom i ljubavlju dolaze i pristupaju mu kao velikom čudotvorcu i Božijem ugodniku. Njegov spomen proslavlja se 12. maja. 

5. Pored slavske ikone, poželjno je da u kući stoji i ikona Hrista Spasitelja. Svu uzvišenost crkvene umetnosti možemo videti u vizantijskoj ikoni koja teži da nam prikaže Bogočoveka, kao ličnost u kojoj „obitava sva punoća Božanstva telesno“. Na većini ikona, Hristos je prikazan kako blagosilja desnom rukom, dok u levoj drži Jevanđelje. Ovaj tip ikone nazvan je Hristos Pantokrator, što znači: Svemogući, Svedržitelj, što ukazuje na Gospoda Hrista kao jedinog istinitog Boga, Tvorca i Svedržitelja sveta.

6. Ikona Presvete Bogorodice, svakako zauzima posebno mestu u životu Crkve. Prema rečima patrijarha Pavla, ikona Bogorodice “treba da prikaže ne jednu devojku, kakvih je bilo u Nazaretu, nego devojku koja je zbog svoje duhovne lepote (sva lepota kćeri careve je iznutra – Ps. 44, 13), izabrana između sviju naraštaja da bude mati Sina Božjega i stoga „časnija od heruvima i neuporedivo slavnija od serafima“. U njenom liku, dakle, treba da nam se prikaže ostvarenje jedne od osnovnih tajni naše vere – rođenje u telu Sina Božjega, radi nas i radi našega spasenja.” I zato je Presveta Bogorodica najveća uteha i utočište vernih jer je, donevši na svet Sina Božijeg, postala naša najveća zaštitnica i zastupnica pred Bogom.

  • Feb 19, 2021
  • Comments: 0
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

Categories
Popular Tags