Običaji i slavski pokloni koji čuvaju srpsku tradiciju

media

Jesen i zima su doba koja se uglavnom povezuju sa proslavom krsne slave, verovatno iz razloga što se u ovom periodu obeležava nekoliko u Srba najčešće slavljenih svetaca odnosno slava, kao što su Nikoljdan, Aranđelovdan, Mitrovdan, Jovandan i druge. Krsna slava prenosi se sa kolena na koleno, a predstavlja vekovima dugu tradiciju našeg naroda, te je slava jedan od najvažnijih porodičnih praznika tokom godine, kojom se obeležava i proslavlja određeni svetac - zaštitnik doma. Običaji za slavu mogu da se razlikuju u zavisnosti od kraja u kojem živimo, ali bez obzira na to – neke stvari su nepromenljive, poput toga kako se slavi slava.

Proslava krsne slave nikako ne treba da bude pomodarstvo, već porodični praznik na kojem će se okupiti vama dragi i bliski rođaci i prijatelji. Atmosfera treba da bude svečarska, prijatna, puna ljubavi i topline, a slavska trpeza u zavisnosti od mogućnosti domaćina. Ono što je neizostavno kada se pominje slava i bez čega nema prave proslave svetitelja jeste slavski kolač, žito ili koljivo, crveno vino i slavska sveća. Pa, da se podsetimo kako se slavi slava od davnina.

Kako se slavi slava – običaji za svaki pravoslavni dom

Mnogi ljudi danas imaju pogrešna uverenja i viđenje toga kako se slavi slava, kako se i kada slava prenosi i slične zablude, a u nedostatku vremena za spremanje slavske trpeze, poseže se za različitim trikovima koji nisu najbolje rešenje kada je proslava krsne slave u pitanju. Jer, suština slave krije se u samom njenom nazivu – slavi se Bog i svetitelj, zaštitnik i molitveni zastupnik porodice pred Bogom.

U vreme koje prethodi slavi, sveštenik dolazi u kuću domaćina da sveti vodicu, a za tu priliku domaćica treba da pripremi činiju sa vodom, manju sveću, buket bosiljka, tamjan, kadionicu sa briketom, kao i spisak imena ukućana. Sve ovo se stavlja na sto na kojem stoji slavska ikona, a poželjno je da u vreme kada sveštenik dolazi svi ukućani budu prisutni za stolom. Kasnije se ova osvećena vodica može iskoristiti i za spremanje slavskog kolača, kuvanje slavskog žita ili pak za piće.

Dan uoči slave mesi se i ukrašava slavski kolač i pripremaju druge neophodne stvari, namirnice i piće kojima se dočekuju i poslužuju gosti. Za svaku slavu važi isto – uz slavski kolač sprema se slavsko žito, koje oslikava našu veru u vaskrsenje, a potrebno je pripremiti i crveno vino i veliku voštanu slavsku sveću čiji plamen izobražava božansku svetlost koja treba da svetli u našim srcima. Slavski kolač je tu kao simbol tela Gospoda Isusa Hrista, dok vino kojim se preliva isečeni kolač simboliše njegovu krv poteklu iz rana. Običaj je da se prvo domaćin i ukućani posluže kolačem, a ostatak se stavlja na slavsku trpezu i služi gostima. Isto važi i za slavsko žito i vino, te nikako nemojte zaboraviti na ove važne običaje srpske tradicije.

Šta kupiti za slavu kao poklon?

Ukoliko niste u ulozi domaćina, zasigurno je da ćete biti gost na nekoj od krsnih slava koje nam predstoje, a s tim u vezi sigurno se pitate sta kupiti za slavu kao poklon. Nekim ljudima je kao slavski poklon najlakše odabrati određene klasične predmete i oni su uglavnom i najčešći izbor, mada ima i onih kojima je bitno da poklon za slavu bude luksuzan i originalan. Ranije ovo pitanje i nije bilo toliko bitno, te su se kupovali simbolični slavski pokloni kao što su vino, bombonjera, cveće, kafa i slično. Međutim, danas se kao slavski pokloni biraju i određeni unikatni i originalni predmeti. Za domaćina je najvažnije da dođete, ali je sigurno da ćete želeti da ostavite dobar utisak i ispoštujete običaj darivanja. Pa onda, sta kupiti za slavu kao poklon, a da to nije neki uobičajeni predmet?

S obzirom da se vino kao poklon za slavu nekako podrazumeva uz sve drugo, možete se opredeliti za manastirsko vino, jer će ono dati poseban pečat vašem daru, a domaćina ćete sigurno obradovati svojim izborom. Ono sa čime nikad ne možete pogrešiti kada razmišljate o tome sta kupiti za slavu kao poklon jeste da se opredelite za neki od crkvenih proizvoda. Na primer, određena ikona ili slavski komplet može biti idealan poklon za slavu domaćinu koji je tek preuzeo slavu; svećnjaci su pogodni za različite posebne prilike, a u našoj crkvenoj prodavnici možete pronaći one od mesinga, drveta, keramike ili pak rustične čirake. Takođe, kadionice i kandila predstavljaju predmete koje svaka pravoslavna kuća treba da ima, a tu su i brojni drugi verski predmeti koji mogu poslužiti kao slavski pokloni za svačiji ukus.

Bilo kako bilo, poklonu se u zube ne gleda, pa za koji god poklon za slavu da se opredelite – nećete pogrešiti, jer najvažnije je da se slava proslavi u blagostanju i miru. U zdravlje i živeli!

Related Products
Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

Categories
Popular Tags