Manastirsko vino – najbolji poklon za slave

media

Već je uveliko vreme slava, a s tim u vezi i večita dilema – šta pokloniti domaćinima za tu priliku? Ono što je svakako naša tradicija jeste da se uz bilo koji poklon obavezno nosi i vino za slavu, ali muči nas pitanje kako odabrati ono najbolje?! Postoji toliko izbora vina koja možete kupiti bilo gde, ali ako želite da ostavite poseban utisak na domaćine – potrebno vam je vino za slavu koje će se izdvajati svojim imenom, poreklom i kvalitetom. Upravo takvo je naše manastirsko vino odnosno vina napravljena u okviru manastira Studenica!

Možda ste već upoznati sa činjenicom da su se monasi od davnina bavili različitim poslovima, pa između ostalih i uzgajanjem grožđa uz pomoć čega se proizvodilo manastirsko vino. Tako je i naša tradicija započeta još u XIV veku, kada je car Dušan manastiru Studenica poklonio vinograde na području Aleksandrovca. Zasadi vinograda obnovljeni su posle više od šest vekova, a nova istorija vinogradarstva podrazumeva uzgajanje starih autohtonih srpskih sorti grožđa: Prokupac i Bela tamjanika, kao i sorte Cabernet Sauvignon.

Ipak, da bi manastirsko vino bilo dostojno istorije i svog imena, te da biste osetili sve njegove čari, nisu dovoljni samo zasadi, već je potrebno imati znanje i umešnost koji spajaju tradicionalnu i savremenu tehnologiju proizvodnje vina. Uz poštovanje drevne monaške tradicije u gajenju i preradi grožđa, bratstvo manastira Studenica odnegovalo je različite sorte grožđa i proizvelo nekoliko značajnih vina, te manastirsko vino za slavu iz naše eparhije garancija kvaliteta i naš ponos!

Ukoliko do sada niste znali, u sklopu Eparhije Žičke postoji online crkvena prodavnica na kojoj se nalaze različiti crkveni proizvodi, a manastirska vina samo su jedna od njih. Kad se pomene naša crkvena prodavnica i studeničko manastirsko vino, u ponudi ćete pronaći sledeće vino za slavu:

Prokupac Pečat,

Studeničko belo vino,

Studeničko belo vino Bela reč - Tajmanika,

Studeničko crveno vino,

Studeničko crveno vino 1186 – Cabernet sauvignon,

Studeničko crveno vino Hrisovulja i

Studeničko slatko vino za pričešće.

Za ljubitelje crvenog vina

Vino za slavu koje bismo posebno izdvojili jeste barik vino Hrisovulja. Proizvedeno od sorte Cabernet Sauvignon, ručno birane najzrelije bobice grožđa koje su sazrevale na južnim padinama brdašca Negotinske krajine odležale su 18 meseci u hrastovim buradima. Upravo ovaj poseban tretman zaslužan je za kompleksan i intenzivan ukus, kao i svilenkastu notu vina tamno-rubin boje, u čijem se mirisu i ukusu osećaju vanila, kafa i bobičasto voće.

Osim ovog barik vina, naša crkvena prodavnica u ponudi ima i suvo crveno vino – 1186 Cabernet Sauvignon, a osim ove sorte grožđa sadrži i 5% sorte Merlot. Ovo manastirsko vino tamno crvene boje ima ljubičasti odsjaj, postojanog je i punog mirisa i teksture, dugotrajnog i višeslojnog ukusa koji podseća na kupinu i drugo voće, vanilu i ostale začine. Tu je i crveno vino za slavu Pečat - Prokupac, proizvedeno od istoimene autohtone srpske sorte grožđa. Ono je kraljevsko-rubin crvene boje, nešto nežnijeg sastava, ali posebnog karaktera i voćnog ukusa u kojem dominiraju mirisne note višanja i ribizle, a složiće se uz sve vrste mesa, te je idealno i za posne i za mrsne slave!

Za ljubitelje belog vina

Iako je belo vino ređi izbor poklona za slave, ukoliko znate da su domaćini ljubitelji istih – nije pogrešno odabrati ni bocu ovakvog vina. S druge strane, belo vino će se bolje slagati uz posna predjela, ribu i druge posne specijalitete, kao i deserte, posebno one sa orašastim plodovima. Kada su naši crkveni proizvodi u pitanju, možete birati između Studeničkog belog vina koje je dobijeno kupažom plemenitih sorti grožđa ili Studeničko belo vino Reč – proizvedeno od sorte grožđa bela tamjanika. Ovo vino zrele žuto-zelenkaste boje je svežeg i punog, harmoničnog i razigranog ukusa i mirisa slatkastih nota citrusnog voća.

Znajte da bilo koje manastirsko vino, kao i svi drugi crkveni proizvodi koje online nudi naša crkvena prodavnica, imaju naš blagoslov i možete ih poručiti za dostavu na željenu adresu bilo gde u Srbiji ili inostranstvu uz plaćanje pouzećem, platnim karticama (Maestro, Visa ili Master) ili uplatom na naš dinarski ili devizni račun. Nećete pogrešiti za koje god vino za slavu da se opredelite, a naša crkvena prodavnica je tu da vam izađe u susret i obezbedi da vam na dohvat ruke budu bilo koji crkveni proizvodi.

Autor teksta: Biljana Radojčić


Comments: 0
No comments
Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*

Categories
Popular Tags