Подршка +381 64 64 714 61

Е-пошта: info@zicka.rs

[yith_wcwl_items_count_srb]
[yith_wcwl_items_count_srb]

Обичаји и славски поклони који чувају српску традицију

Јесен и зима су доба која се углавном повезују са прославом крсне славе, вероватно из разлога што се у овом периоду обележава неколико у Срба најчешће слављених светаца односно слава, као што су Никољдан, Аранђеловдан, Митровдан, Јовандан и друге. Крсна слава преноси се са колена на колено, а представља вековима дугу традицију нашег народа, те је слава један од најважнијих породичних празника током године, којом се обележава и прославља одређени светац – заштитник дома. Обичаји за славу могу да се разликују у зависности од краја у којем живимо, али без обзира на то – неке ствари су непроменљиве, попут тога како се слави слава.

Прослава крсне славе никако не треба да буде помодарство, већ породични празник на којем ће се окупити вама драги и блиски рођаци и пријатељи. Атмосфера треба да буде свечарска, пријатна, пуна љубави и топлине, а славска трпеза у зависности од могућности домаћина. Оно што је неизоставно када се помиње слава и без чега нема праве прославе светитеља јесте славски колач, жито или кољиво, црвено вино и славска свећа. Па, да се подсетимо како се слави слава од давнина.

Како се слави слава – обичаји за сваки православни дом

Многи људи данас имају погрешна уверења и виђење тога како се слави слава, како се и када слава преноси и сличне заблуде, а у недостатку времена за спремање славске трпезе, посеже се за различитим триковима који нису најбоље решење када је прослава крсне славе у питању. Јер, суштина славе крије се у самом њеном називу – слави се Бог и светитељ, заштитник и молитвени заступник породице пред Богом.

У време које претходи слави, свештеник долази у кућу домаћина да свети водицу, а за ту прилику домаћица треба да припреми чинију са водом, мању свећу, букет босиљка, тамјан, кадионицу са брикетом, као и списак имена укућана. Све ово се ставља на сто на којем стоји славска икона, а пожељно је да у време када свештеник долази сви укућани буду присутни за столом. Касније се ова освећена водица може искористити и за спремање славског колача, кување славског жита или пак за пиће.

Дан уочи славе меси се и украшава славски колач и припремају друге неопходне ствари, намирнице и пиће којима се дочекују и послужују гости. За сваку славу важи исто – уз славски колач спрема се славско жито, које осликава нашу веру у васкрсење, а потребно је припремити и црвено вино и велику воштану славску свећу чији пламен изображава божанску светлост која треба да светли у нашим срцима. Славски колач је ту као симбол тела Господа Исуса Христа, док вино којим се прелива исечени колач симболише његову крв потеклу из рана. Обичај је да се прво домаћин и укућани послуже колачем, а остатак се ставља на славску трпезу и служи гостима. Исто важи и за славско жито и вино, те никако немојте заборавити на ове важне обичаје српске традиције.

Шта купити за славу као поклон?

Уколико нисте у улози домаћина, засигурно је да ћете бити гост на некој од крсних слава које нам предстоје, а с тим у вези сигурно се питате ста купити за славу као поклон. Неким људима је као славски поклон најлакше одабрати одређене класичне предмете и они су углавном и најчешћи избор, мада има и оних којима је битно да поклон за славу буде луксузан и оригиналан. Раније ово питање и није било толико битно, те су се куповали симболични славски поклони као што су вино, бомбоњера, цвеће, кафа и слично. Међутим, данас се као славски поклони бирају и одређени уникатни и оригинални предмети. За домаћина је најважније да дођете, али је сигурно да ћете желети да оставите добар утисак и испоштујете обичај даривања. Па онда, ста купити за славу као поклон, а да то није неки уобичајени предмет?

С обзиром да се вино као поклон за славу некако подразумева уз све друго, можете се определити за манастирско вино, јер ће оно дати посебан печат вашем дару, а домаћина ћете сигурно обрадовати својим избором. Оно са чиме никад не можете погрешити када размишљате о томе ста купити за славу као поклон јесте да се определите за неки од црквених производа. На пример, одређена икона или славски комплет може бити идеалан поклон за славу домаћину који је тек преузео славу; свећњаци су погодни за различите посебне прилике, а у нашој црквеној продавници можете пронаћи оне од месинга, дрвета, керамике или пак рустичне чираке. Такође, кадионице и кандила представљају предмете које свака православна кућа треба да има, а ту су и бројни други верски предмети који могу послужити као славски поклони за свачији укус.

Било како било, поклону се у зубе не гледа, па за који год поклон за славу да се определите – нећете погрешити, јер најважније је да се слава прослави у благостању и миру. У здравље и живели!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.