0

Најлепше иконе у нашем дому

Храм је место сусрета Бога и човека, рај на земљи, место у коме већ вековима траје непрекидно приношење најузвишењијих делатности људског духа почев од ахритектуре, црквене поезије, музике, па све до зидног сликарства и иконописа. Ако је свака породица црква у малом, онда и смисао иконе на зиду, том маленом кућном иконостасу, бива потпуно јасан – то је део храма у нашем дому, место молитве и утехе, подсетник на оно што треба да будемо, извор сваке снаге и укрепљења. Зато је у историји нашег народа посебно место заузимала породична икона, као највећа драгоценост, јер су се њоме благосиљали нови нараштаји и тиме заветовали на чување крсног имена.

Иконе које треба да садржи кућни иконостас

Икона приказује преображен свет и преображеног човека у слави и Божанској благодати, те се из тог разлога за ликове на иконама, може рећи да су својеврсни духовни портрети. Сваки дом би, на свом иконостасу, требало да има духовни портрет: Христа, Богородице и Светитеља заштитника своје породице. Управо те три иконе и јесу основа сваког породичног иконостаса.

Овде се поставља и питање места икона у нашем дому, које је увек актуелно. ПО МОГУЋНОСТИ оне треба да буду закачене на источном зиду, јер како то објашњава св. Василије Велики: “Сви гледамо ка истоку за време молитве, али мало нас је који знамо, да кроз то тражимо древни рај, који је Бог засадио у Едему на истоку.” Међутим, ако нам то услови не дозвољавају, икона се може закачити и на било који други зид.

У нашој продавници можете на једном месту наћи најлепше иконе различитих димензија и техника израде.

Православна продавница – најлепше иконе у нашој традицији

1. Најчешћа слава у Срба је Никољдан. Опште је познато да 19. децембра пола Србије слави, а друга половина иде у госте. У великом броју домова и ове године засијаће славска свећа. Овај велики добротвор пођеднако је поштован и у западном и у источном свету. Свети Никола се у неким православним земљама слави као заштитник трговаца, путника, морнара. Пошто је много даровао и на тај начин чинио велику радост људима, сматра се да је легенда о Деда Мразу проистекла на основу живота Светог Николе.

2. Свети Јован, Пророк, Претеча и Крститељ, проповедник покајања, пустињак и мученик, земаљски ангел и највећи међу рођенима од жене. Представља једну од најзаступљенијих крсних слава у српском народу и прославља се 20. јануара, 7. јула (дан његовог рођења) и 11. септембра (дан његове смрти).

3. Ни једна личност није толико дубоко уткана у свест и биће народа као личност Светога Саве. Просветитељ, књижевник, дипломата, Отац народа, архиепископ Свети Сава не само да се везује уз имендан школске славе него је и врло честа крсна слава у српским православним домовима. На месту где су спаљене његове мошти, на Врачару, подигнут је велелепни храм у славу његовог имена.

4. Свети Василије Острошки, велики чудотворац чија су чудотворна дела позната и изван граница Српске Православне Цркве. Његово свето тело у целости почива у острошкој испосници, неподложно закону труљења, већ више од триста година. Овај чудесни светитељ има посебну мисију – да буде помоћник и исцјелитељ свих невољних и болних, који са вером и љубављу долазе и приступају му као великом чудотворцу и Божијем угоднику. Његов спомен прославља се 12. маја.

5. Поред славске иконе, пожељно је да у кући стоји и икона Христа Спаситеља. Сву узвишеност црквене уметности можемо видети у византијској икони која тежи да нам прикаже Богочовека, као личност у којој „обитава сва пуноћа Божанства телесно“. На већини икона, Христос је приказан како благосиља десном руком, док у левој држи Јеванђеље. Овај тип иконе назван је Христос Пантократор, што значи: Свемогући, Сведржитељ, што указује на Господа Христа као јединог истинитог Бога, Творца и Сведржитеља света.

6. Икона Пресвете Богородице, свакако заузима посебно месту у животу Цркве. Према речима патријарха Павла, икона Богородице “треба да прикаже не једну девојку, каквих је било у Назарету, него девојку која је због своје духовне лепоте (сва лепота кћери цареве је изнутра – Пс. 44, 13), изабрана између свију нараштаја да буде мати Сина Божјега и стога „часнија од херувима и неупоредиво славнија од серафима“. У њеном лику, дакле, треба да нам се прикаже остварење једне од основних тајни наше вере – рођење у телу Сина Божјега, ради нас и ради нашега спасења.” И зато је Пресвета Богородица највећа утеха и уточиште верних јер је, доневши на свет Сина Божијег, постала наша највећа заштитница и заступница пред Богом.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

НАЈНОВИЈЕ

45.000,00 рсд 55.000,00 рсд

99.000,00 рсд 140.000,00 рсд

199.900,00 рсд

2.400,00 рсд