Подршка +381 64 64 714 61

Е-пошта: info@zicka.rs

[yith_wcwl_items_count_srb]
[yith_wcwl_items_count_srb]

Манастирско вино – најбољи поклон за славе

Већ је увелико време слава, а с тим у вези и вечита дилема – шта поклонити домаћинима за ту прилику? Оно што је свакако наша традиција јесте да се уз било који поклон обавезно носи и вино за славу, али мучи нас питање како одабрати оно најбоље?! Постоји толико избора вина која можете купити било где, али ако желите да оставите посебан утисак на домаћине – потребно вам је вино за славу које ће се издвајати својим именом, пореклом и квалитетом. Управо такво је наше манастирско вино односно вина направљена у оквиру манастира Студеница!

Можда сте већ упознати са чињеницом да су се монаси од давнина бавили различитим пословима, па између осталих и узгајањем грожђа уз помоћ чега се производило манастирско вино. Тако је и наша традиција започета још у XИВ веку, када је цар Душан манастиру Студеница поклонио винограде на подручју Александровца. Засади винограда обновљени су после више од шест векова, а нова историја виноградарства подразумева узгајање старих аутохтоних српских сорти грожђа: Прокупац и Бела тамјаника, као и сорте Цабернет Саувигнон.

Ипак, да би манастирско вино било достојно историје и свог имена, те да бисте осетили све његове чари, нису довољни само засади, већ је потребно имати знање и умешност који спајају традиционалну и савремену технологију производње вина. Уз поштовање древне монашке традиције у гајењу и преради грожђа, братство манастира Студеница однеговало је различите сорте грожђа и произвело неколико значајних вина, те манастирско вино за славу из наше епархије гаранција квалитета и наш понос!

Уколико до сада нисте знали, у склопу Епархије Жичке постоји онлине црквена продавница на којој се налазе различити црквени производи, а манастирска вина само су једна од њих. Кад се помене наша црквена продавница и студеничко манастирско вино, у понуди ћете пронаћи следеће вино за славу:

• Студеничко бело вино,
• Студеничко бело вино Реч – Бела Тамјаника,
• Студеничко црвено вино,
• Студеничко црвено вино 1186 – Cabernet Souvignon,
• Студеничко црвено вино Хрисовуља и
• Студеничко слатко вино за причешће.


За љубитеље црвеног вина

Вино за славу које бисмо посебно издвојили јесте барик вино Хрисовуља. Произведено од сорте Цабернет Саувигнон, ручно биране најзрелије бобице грожђа које су сазревале на јужним падинама брдашца Неготинске крајине одлежале су 18 месеци у храстовим бурадима. Управо овај посебан третман заслужан је за комплексан и интензиван укус, као и свиленкасту ноту вина тамно-рубин боје, у чијем се мирису и укусу осећају ванила, кафа и бобичасто воће.

Осим овог барик вина, наша црквена продавница у понуди има и суво црвено вино – 1186 Цабернет Саувигнон, а осим ове сорте грожђа садржи и 5% сорте Мерлот. Ово манастирско вино тамно црвене боје има љубичасти одсјај, постојаног је и пуног мириса и текстуре, дуготрајног и вишеслојног укуса који подсећа на купину и друго воће, ванилу и остале зачине. Ту је и црвено вино за славу Печат – Прокупац, произведено од истоимене аутохтоне српске сорте грожђа. Оно је краљевско-рубин црвене боје, нешто нежнијег састава, али посебног карактера и воћног укуса у којем доминирају мирисне ноте вишања и рибизле, а сложиће се уз све врсте меса, те је идеално и за посне и за мрсне славе!

За љубитеље белог вина

Иако је бело вино ређи избор поклона за славе, уколико знате да су домаћини љубитељи истих – није погрешно одабрати ни боцу оваквог вина. С друге стране, бело вино ће се боље слагати уз посна пређела, рибу и друге посне специјалитете, као и десерте, посебно оне са орашастим плодовима. Када су наши црквени производи у питању, можете бирати између Студеничког белог вина које је добијено купажом племенитих сорти грожђа или Студеничко бело вино Реч – произведено од сорте грожђа бела тамјаника. Ово вино зреле жуто-зеленкасте боје је свежег и пуног, хармоничног и разиграног укуса и мириса слаткастих нота цитрусног воћа.

Знајте да било које манастирско вино, као и сви други црквени производи које онлине нуди наша црквена продавница, имају наш благослов и можете их поручити за доставу на жељену адресу било где у Србији или иностранству уз плаћање поузећем, платним картицама (Маестро, Виса или Мастер) или уплатом на наш динарски или девизни рачун. Нећете погрешити за које год вино за славу да се определите, а наша црквена продавница је ту да вам изађе у сусрет и обезбеди да вам на дохват руке буду било који црквени производи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.